FİLM ELEŞTİRİSİ
HZ.NUH PEYGAMBER: BÜYÜK TUFAN 
ORJİNAL ADI NOAH (NİSAN 2014)
Uzun süre filmi izlememek için kendimi frenlediğimi itiraf etmeliyim. Bir takım çekincelerim vardı. Beklediğim gibi bir filmle karşılaştım. Tabi ki bir Hristiyan dan beni tatmin edecek bir senaryo beklemiyordum ama zannediyorum Hristiyan aleminin de rahatsız olduğu bir uçukluk vardı filmde.
Neden kendimi frenlediğim konusunu azıcık açarım ama öncelikle filmin kendisi ile alakalı bir iki kelam etmek isterim.

Filmin senaryosunu Darren Aronofsky ve Ari Handel birlikte yazmışlar. Sanırım yazarlarken kafaları iyiymiş :) Yönetmen yine Darren. Yönetmenliği konusunda övebileceğim Darren i Siyah Kuğu filminden tanıyorum. O film oldukça beğendiğim bir film olmuştu. Natalie Portman’ı muhteşem kullanmış ve bana göre olabileceğinin en iyisini çıkarmıştı. Melankolik duyguyu oldukça iyi yaşamıştık ekran karşısında. Noah için de aynı başarıyı yakalamış diyemem ama iyiydi diyebilirim. Yönetmenliğine diyecek olumsuz lafım olamaz.
Filmin kaynağının bir dini karakter olması, bu karakterin kendisinin ve yaşadıklarının çarpıtılması dışında, şeklen berbat bulduğum bir unsur daha var. Allah’ın lanetlediği gökten düşen 12 melek. O nasıl bir çizimdir! Bir karakter bu kadar şekilsiz şemasız çizilebilir. Filmin en hoşuma gitmeyen karakteri bilgisayar ile çizilmiş meleklerdi. Herhalde 3d max üreticisi ‘’ bu programı yapmasaydık da şu melekleri de görmeseydik’’ demiştir :) Tamam tamam, mübalağa yapıyorum, ama gerçekten berbattı.
Russell Crowe filmin başrol oyuncusu. Nuh a.s. rolünde. Verilen görevi çok iyi yapmış. Çok beğendiğim bir oyuncu kendisi. Darren filmi üzerine yıkmış, Russell de başarıyla filmi kaldırmış. Harry Potter filmin den hatırlayacağınız Emma Watson da çok iyi bir iş çıkarmış. Daha büyük işlere imza atacak gibi duruyor. Beni en sevindiren tabi Anthony Hopkins i kısa da olsa görmek oldu. Açıkçası özlüyorum diyebilirim kendisini. Filmin beğeni puanlaması  orta derece gibi duruyor. Şuan (14.07.14) imdb de 77544 kullanıcının yaptığı oylama ile 6.2 ortalama tutturmuş. Ama masraflarını çıkarmış. Bu sanırım yapımcılar için yeterlidir.
Genel olarak baktığınızda içerisinde fazlaca din ve ahlak kaynaklı mesajlar içeren diyaloglar var. Olması çok doğal tabi. Sakıncalı olan, güzel gibi görülen, aslında yanlış olan bilgiler vermesi. Ben burada dini bilgiler konusunda vaaz vermeyeceğim tabi. Ancak takıldığım, hoşlanmadığım çok şey oldu. Zaten izlemesem mi diye düşündürende bu hatalar, yanlışlardı. Daha filmi izlemeden neler ile karşılaşacağımı tahmin etmiştim. Filmi epik değerler üzerine oturtmaya çalışan Darren bir çok noktayı es geçtiğini de söylemek gerekir. Zaten es geçmese bir yüzüklerin efendisi serisi çıkarması gerekirdi. Filmin belki de en iyi tarafı, insanları o dönemi mümkün mertebe doğru kaynaklardan okumaya sevk etmesi olmuştur. Yani, umarım!
Film için iki mekan kullanılmış. Biri geminin inşa edildiği coğrafya ikincisi Peygambere karşı gelen kabilenin orman içindeki mekanı. Bu nedenle filmin çekimlerinde pek zorlandıklarını da sanmıyorum. Kamera arkasını izlediğinizde geminin neredeyse gerçekten inşa edildiğini göreceksiniz. Belki de ekibi en zorlayan kısmı bu olmuştur.
Darren sanıyorum tarzı sebebiyle sınırların olmadığı bir senaryo denizinde yüzmeye devam edecek. Bu film belki kariyerinin en iyi filmi olmayacak ama şahsi sorunlarım dışında izleyiciyi iyi bir yerden yakalamış gibi görünüyor. Böyle devam ederse gelecekte çokça bahsedebileceğimiz bir yönetmen kendisi. İnsanın kendi kimyası ve insanlığın kaynağı üzerine giden her yönetmen biraz daha ilgi görür. Hem de Hollywood a göre ufak bütçelerle.
Ben film için 10/6 verdim. İzlemeye değer bir film. Ama sadece film olarak değer. Yoksa ülkemizdeki Muhteşem Yüzyıl dizisinin etkisini yaratmasın kimsede. Sonra Hz. Nuh Peygambere saydırmayasınız :)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar